ThePrismSolutions

ThePrismSolutions

DAILY PRACTICE PAPER



Q1. If a wire of resistance 20 ω is covered with ice and votage of    210 V is applied across the wire, then the rate of melting of    ice is ?

A. 6.6 g s−1

B. 4.2 g s−1

C. 2.1 g s−1

D. 1.1 g s−1


Q2. Five equal resistors, when connected in series, dissipated 5 W    power. If they are connected in parallel, the power dissipated    will be

A. 25W


B. 50W

C. 100W

D. 125W


Q3. Which of the following is a secondary cell?

A. Voltaic cell

B. Daniel cell

C. Leclanche cell

D. Edison cell


Q4. The internal resistance of cell is the resistance of

A. material used in the cell

B. electrolyte used in the cell

C. electrodes of the cell

D. vessel of the cell


Q5. A battery of e.m.f. 10 V and internal resistance 3 ω is    connected to a resistor. The current in the circuit is 0.5 A.    The terminal voltage of the battery, when the circuit is closed    is ?

A. 0 V

B. 1.5 V

C. 8.5 V

D. 10 V


Q6. The terminal voltage of a cell of e.m.f. E on short circuiting    will be ?

A. E

B. E/2

C. 2E

D. zero


Q7. For driving current of 2 A for 6 min in a circuit, 1,000 J of    work is to be done. The e.m.f. of the source is

A. 1.38 V

B. 1.68 V

C. 2.03 V

D. 3.10 V


Q8.If a power of 100 W is being supplied across a potential    difference of 200 V, current flowing is?

A. 0.5 A

B. 1 A

C. 2 A

D. 20 A


Q9. Two similar heater coils separately take 10 min to boil a    certain amount of water. If both the coils are connected in    series, time taken to boil the same amount of water will be ?

A. 7.5 min

B. 15 min

C. 20 min

D. 25 min


Q10. A 10 ω electric heater operates on a 110 V line. The rate at     which it develops heat (in watt) will be ?

A. 670

B. 810

C. 1210

D. 1310


ANSWER


1. (A)

2. (D)

3. (D)

4. (B)

5. (C)

6. (D)

7. (A)

8. (A)

9. (C)

10.(C)







Ask Your Query Here


....................

Coming Subjects

  • MATHS FOR JEE MAINS

  • PHYSICS FOR JEE MAINS

  • CHEMISTRY FOR JEE MAINS

  • HISTORY

  • C PROGRAMMING

  • JAVA PROGRAMMING