ThePrismSolutions

ThePrismSolutions

DAILY PRACTICE PAPER



(Q.1) A supposition that is put forward as a probable solution to a     natural phenomenon is called a

(a) hypothesis
(b) theory
(c) law
(d) relief

(Q.2) A thought experiment in physics is one

(a) which is theoretically possible but experimentally not feasible.
(b) which is neither theoretically nor experimentally feasible.
(c) which is performed by non-physicist.
(d) none of the above.

(Q.3) "Nature is pleased with simplicity and effects not the pump      of superfluous causes". It has been said by the great      scientist

(a) Einstein
(b) Dirac
(c) Russel
(d) Newtin

(Q.4) The book titled 'principia' was written by

(a) Maxwell
(b) Einstein
(c) Newton
(d) Galileo

(Q.5) "It is more important to have beauty in the equations of      physics than to have them agree with experiments". The      scientist who made this statement is

(a) Dirac
(b) Maxwell
(c) Faraday
(d) Raman

(Q.6) "The most incomprehensible thing about the world is that it      is comprehensible." This statement was made by the      scientist

(a) Aristotle
(b) Newton
(c) Galileo
(d) Einstein

(Q.7) The country which awards the prestigeous Nobel prize is

(a) U.S.A.
(b) U.K.
(c) Sweden
(d) France

(Q.8) An Indian scientist who won Nobel prize for physics is

(a) Sir J.C. Bose
(b) H.J. Bhaba
(c) M.N. Saha
(d) Sir C.V. Raman

(Q.9) The man who has won Nobel Prize twice in physics is

(a) Einstein
(b) Bardeen
(c) Heisenberg
(d) Faraday

(Q.10) Madam Marie Curie won Nobel Prize twice which were in      the field of
(a) Physics and Chemistry
(b) Chemistry only
(c) Physics only
(d) Biology only





ANSWER


(1) (a)

(2) (b)

(3) (d)

(4) (c)

(5) (a)

(6) (d)

(7) (c)

(8) (d)

(9) (b)

(10)(a)





Ask Your Query Here


....................

Coming Subjects

  • MATHS FOR JEE MAINS

  • PHYSICS FOR JEE MAINS

  • CHEMISTRY FOR JEE MAINS

  • HISTORY

  • C PROGRAMMING

  • JAVA PROGRAMMING